preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Buje

Login
Tražilica
E-dnevnik

Virtualna knjižnica

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/technology">Technology vector created by macrovector - www.freepik.com</a>

Školski e-Rudnik

ProjektiPovijest škole

Strukovno školstvo Bujštine  počelo se razvijati nakon drugog svjetskog rata. Prvi učenici koji su se osposobljavali bili su upisani 1950. godine. Na području Bujštine, mjestima Buje i Umag, postojala je Škola učenika u privredi koja je osnovana 1954. godine i to nakon Tršćanske krize.
Škola je prvenstveno osnovana za područje tzv. «B» zone Trsta koji je pripadao Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ova škola završila je s radom 1967. godine. Strukovno školstvo nije zamrlo nego se realiziralo kroz Centar usmjerenog obrazovanja «Vladimir Gortan» u Bujama.Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske 1991. Godine, ponovo nastaje strukovna škola pod nazivom Srednja industrijska i obrtnička škola Buje, a danas jškola nosi naziv Gospodarska škola Istituto professionale Buje.

Škola učenika u privredi ( 1954. do 1967.)

Strukovno školstvo na Bujštini počelo se razvijati između dva rata. Tako se spominje kako je u Bujama 1926. godine djelovala Srednja poljoprivredna škola koja je na početku trajala godinu dana, od 1929. godine je djelovala i Industrijska škola s trajanjem od dvije godine, da bi 1942. godine obrazovanje trajalo tri godine.
Nakon drugog svjetskog rata, prvi učenici koji su se osposobljavali bili su upisani 1950. godine. Te školske godine bilo je upisano 17 polaznika na hrvatskom nastavnom jeziku i 16 na talijanskom jeziku. Na području Bujštine, mjestima Buje i Umag, postojala je Škola učenika u privredi koja je osnovana 1954. godine nakon Tršćanske krize.
U školi u Bujama školovali su se: stolari, električari, autoelektričari, klesari, kovači, mesari, mehaničari, fotografi, zidari, ličioci, bačvari, krojači, mlinari i tapetari. Škola je prvenstveno osnovana za područje tzv «B» zone Trsta koji je pripadao Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Ova škola prestala je s radom 1967. godine. Učenici Škole učenika u privredi bili su gotovo iz svih dijelova Istre, odnosno iz tada istarskih općina: Buja, Umaga, Novigrada, Buzeta, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja i Pule, te s otoka i drugih područja Hrvatske i tadašnjih republika. U tom razdoblju djelovao je i Srednjoškolski đački dom u Bujama koji je imao istu sudbinu  kao i škola.
Učenici Škole učenika u privredi, koji su bili u procesu obrazovanja, bili su razmješteni u druge gradove Istre (Labin, Pula i Rovinj) a i šire u Rijeku i Novi Vinodol. Djelovanje strukovnih škola u svim tim razdobljima bilo je u zgradi na Trgu Svetog Servola.
Škola u Umagu je završila s radom 1957. godine i imovina te škole je predana Školi učenika u privredi u Bujama. U Umagu je od 1964. do 1969. djelovala kemijska škola, te ugostiteljska škola za zanimanje kuhar, konobar i slastičar.
To su bila područna odjeljenja Ugostiteljske škole Pula u suradnji s Istraturistom. Nakon završenih stotinjak polaznika, ugostitelja škola se zatvara u Umagu i od sljedeće školske godine otvara se u Poreču. Škola u Umagu  djelovala je u zgradi Pučkog učilišta «Ante Babić» Umag.

Ravnatelji u tom periodu su bili:

 1. Dragutin  Marčelja,
 2. Arturo Andreašić,
 3. Pero Obrenović
 4. Ivo Carić

 

Centar usmjerenog obrazovanja „ Vladimir Gortan“ Buje OOUR na hrvatskom nastavnom jeziku ( 1970. do 1991.)

Strukovno školstvo nije zamrlo već se realiziralo kroz Centar usmjerenog obrazovanja «Vladimir Gortan» u Bujama.
Godine 1970 savjet Gimnazije donosi odluku o osnivanju opće srednje škole.
Školske 1970./71. upisuju se učenici u program: ekonomsko-upravno-turističkog i elektrometalskog usmjerenja. Tijekom 1972. godine izvedene su opsežne pripreme u spajanju Gimnazije i Opće srednje škole na talijanskom jeziku u Centar usmjerenog obrazovanja «Vladimir Gortan», koja je djelovala u tom ustroju do 1991. godine.
Od školske 1972./73. godine, dakle od postanka Srednjoškolskog centara «Vladimir Gortan» u OOUR-u s hrvatskim nastavnim jezikom djeluje : Opća srednja škola, škola za KV radnike metalske, elektro i drvne struke, daktilografska škola (dvojezična) i Gimnazija, u OOUR-u s talijanskim jezikom opća srednja škola, škola za KV radnike metalskog smjera i gimnazija.
Od školske godine 1973./74. u OOUR-u s hrvatskim nastavnim jezikom  obrazuju se i polaznici uz rad, i to uglavnom za kvalificirane radnike.  Od školske 1978./79. započine obrazovanje u tekstilnoj struci. Od školske 1984./85. nestaje pripremni stupanj tj. opća srednja škola, već se učenici od prve godine upisuju u zanimanje. Od te godine započinje i upis u ugostiteljski program za zanimanje konobar. U tom periodu bilo je moguće završiti obrazovanje na tzv. II. stupnju, III. stupnju i IV. stupnju, prvenstveno po mogućnostima i želji polaznika.  Obrazovale su se sljedeće struke: strojarska, elektrotehnička, ekonomska, tehnološko tekstilna, drvoprerađivačka, ugostiteljsko turistička i matematičko informatička.

Ravnatelji u tom periodu su bili:

 1. Branko Vidović (1970-1979)
 2. Miloslav Marić (1997-1983)
 3. Branko Vidović (1983-1987)
 4. Tomislav Lovrinović (1987-1991)

 

Srednja industrijska i obrtnička škola Buje- Scuola media per l' industria e l' artigianato Buie (1991-1999)

Strukovno obrazovanje se nastavlja, nakon osamostaljenja Republike Hrvatske 1991. ponovo nastaje strukovna škola pod nazivom Srednja industrijska i obrtnička škola Buje- Scuola media per l' industria e l' artigianato Buie,  koja je imala sljedeće programe:

 • područje rada strojarstvo za programe: tokar, bravar, glodač, alatničar, strojobravar
 • područje rada elektrotehnika za program: elektromehaničar
 • područje rada ekonomija i trgovina za program: prodavač
 • područje rada ugostiteljstvo i turizam: kuhar, konobar, slastičar
 • područje rada tekstil za program: krojač
 • područje rada obrada drva za program: stolar
 • od 1995./96.god. upisuju se u područje rada grafika za program grafičar tiskar, grafičar za doradu, u suradnji s tadašnjom tvrtkom „Folijaplast“ ovaj program je trajao samo dvije generacije i program je ugašen školske 1998./99.
 • od školske 1997./98. godine škola upisuje i elektrotehničare u trajanju od 4 godine te škola uvodi dvojni sustav obrazovanja za zanimanja u obrtništvu: strojobravar, vodoinstalater, autolimar, autoelektričar, elektromehaničar, elektroinstalater i stolar

Ravnatelji u tom periodu su bili:

 1. Tomislav Lovrinović (1991.-1993.)
 2. Zdenko Gospić (1993.-1994.)
 3. Lorella Limonchin Tot (1994.-1995.)
 4. Milivoj Gospić (1995.-1999.)

 

Gospodarska škola Istituto professionale Buje - 1999.

Godine 1999. Škola mijenja naziv iz Srednja industrijska i obrtnička škola Buje u Gospodarska škola Istituto professionale Buje, koja je dobila i nove programe:

 • od školske 1998./99. godine škola upisuje u dvojnom sustavu frizere i od 1999./2000. automehaničare.
 • djelomično od školske 2003./04. i u potpunosti od ove školske 2004./05. godine u svim obrtničkim zanimanjima učenici pohađaju nastavu u jedinstvenom modelu obrazovanja.
 • od školske 2000./01. godine škola upisuje hotelijer-smjer ugostiteljstvo koji od školske godine 2003./04. mijenjaju naziv u turističko-hotelijerski komercijalist.
 • od školske 2012./13. škola upisuje zanimanje instalater kućnih instalacija u Sektoru strojarstva brodogradnje i metalurgije

Ravnatelj:

 1. Milivoj Gospić 1999.
preskoči na navigaciju