preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Buje

Login
Tražilica
E-dnevnik

Virtualna knjižnica

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/technology">Technology vector created by macrovector - www.freepik.com</a>

Školski e-Rudnik

ProjektiErasmus+ Merkur

Stručna praksa prodavača u sklopu Erasmus+ programa

 

Učenici/ce Gospodarske škole i ove su godine sudjelovali u projektu mobilnosti zahvaljujući sredstvima dodijeljenima od strane Agencije za mobilnost i programe EU.

Projekt je prigodno nazvan Merkur jer je u rimskoj mitologiji Merkur bio bog trgovine i putovanja. Učenici/ce 1.B, 2.C i 3.C razreda u pratnji prof. Tamare Sapanjoš boravili su od 15. do 28. ožujka u Frankfurtu. Cilj projekta mobilnosti bio je omogućiti našim učenicima/cama usavršavanje stručnih znanja, vještina i sposobnosti, usvajanje novih tehnika rada, upoznavanje standarda i organizacije tvrtke u kojoj su obavljali stručnu praksu tijekom dvotjedne mobilnosti. Organizacija stručne prakse i boravak u Frankfurtu realiziran je zahvaljujući partnerstvu s Hrvatskim gospodarskim savezom (Kroatische Wirtschaftsvereinigung). Stručna praksa organizirana je u supermarketu

Scheck-in-Center Frankfurt u vlasništvu korporacije Edeka, najvećeg njemačkog maloprodajnog trgovačkog lanca. Učenici/ce su radili šest sati dnevno.

Imali su osiguran topli obrok u samom supermarketu i jedan slobodan dan tjedno uz nedjelju. Dodijeljene su im radne uniforme – košulje s logotipom tvrtke i zaštitne pregače. Tijekom radnog vremena učenici/ce su radili na prehrambenim i neprehrambenim robnim odjelima. Rotirali su proizvode na polici, sortirali robu prema zadanim kriterijima, koristili tehnike merchandisinga poput pull ahead, face outwards i checking shelf life, primijenili suvremene standarde kvalitete i elemente trade marketinga, surađivali s ostalim zaposlenicima te bili na usluzi kupcima.

Zadnji dan stručne prakse našim su učenicima njihovi mentori priredili oproštajnu zabavu i uručili im prigodne poklone. Učenici/ce su bili smješteni u hostelu u samom centru Frankfurta uz osiguran polupansion. Svima su posredstvom partnerske ustanove napravljeni dvotjedeni pokazi za sve vrste javnog prijevoza. Naši su se učenici/ce odlično snašli u gradskoj prometnoj gužvi i koristili su sve vrste javnog prijevoza (buseve, tramvaje, podzemnu željeznicu) u svakodnevnom samostalnom kretanju Frankfurtom.

Slobodno su vrijeme iskoristili za upoznavanje grada, odlazak u kupovinu, izlaske, posjet zoološkom vrtu, a družili su se i s vršnjacima iz Zagreba koji su također bili na mobilnosti i stručnoj praksi. Hrvatski gospodarski savez organizirao je prigodno razgledavanje grada i ručak u tipičnom frankfurtskom restoranu te je učenicima/cama na kraju mobilnosti dodijelio certifikate za obavljenu stručnu praksu.

Za sve učenike/ce izrađen je i Europass mobility dokument kojim se bilježe znanja i vještine stečene u nekoj od europskih država, a namijenjen je svakome tko odlazi u neku europsku državu učiti ili stjecati radno iskustvo.

Naši učenici ovim su nezaboravnim iskustvom ojačali svoje jezične, interpersonalne i interkulturalne vještine, samopouzdanje, samokritičnost, radne navike i sklonost timskom radu. Usmjerili su se na prihvaćanje i promicanje EU vrijednosti višejezičnosti i kulturološke raznolikosti, a stečeno životno iskustvo, kako sami potvrđuju, neprocjenjivo je. Iskustva i dojmove o projektu mobilnosti učenici/ce su prenijeli osmašima, njihovim profesorima i ravnateljima škola prezentacijom na već tradicionalnom Danu otvorenih vrata.

Članak u časopisu od HGS Frankfurt.

preskoči na navigaciju