Posredovanje pri zapošljavanju učenika u 2024. godini :
POTVRDA O ZAPOŠLJAVANJU UČENIKA
Zahtjev za izdavanje duplikata/prijepisa ocjena svjedodžbe:
Izvor video zapisa: https://www.worldskillscroatia.hr/hr/discipline/
Zanimanje : KUHAR
Sektor: Turizam i ugostiteljstvo
Trajanje: Program trogodišnjeg trajanja obrazovanja za
obrtništvo – Jedinstveni model obrazovanja (JMO)
ŠTO RADI?
Priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi. Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi proračuna za određena jela i obroke.
ČIME RADI?
Pribor i uređaji u ugostiteljstvu i prehrambenoj industriji, računala i druga informatička oprema u ugostiteljstvu i prehrambenoj industriji
Potrebne osobine za uspješno obavljanje posla:
Zapreke za obavljanje ovog zanimanja su oboljenja i oštećenja dišnog i krvožilnog sustava, alergije i kožna oboljenja te bolesti mišićno-koštanog sustava. Nadalje, teškoće predstavljaju i poremećaji osjetila mirisa i okusa, oštećenja vida i nemogućnost razlikovanja boja kao i bolesti koje mogu uzrokovati nesvjesticu.
ŠTO UČIM TIJEKOM OBRAZOVANJA?
Općeobrazovni dio
Nastavni predmet |
TJEDNO SATI |
UKUPNO |
||
I. god. |
II. god. |
III. god. |
I. – III. god. |
|
Hrvatski jezik |
3 |
3 |
3 |
9 |
Engleski jezik (Njemački jezik) |
2 |
2 |
2 |
6 |
Talijanski jezik |
2 |
2 |
2 |
6 |
Povijest |
2 |
- |
- |
2 |
katolički Vjeronauk/Etika |
1 |
1 |
1 |
3 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
1 |
1 |
3 |
Politika i gospodarstvo |
- |
2 |
- |
2 |
UKUPNO |
11 |
11 |
9 |
31 |
Strukovni dio
Nastavni predmet |
TJEDNO SATI |
UKUPNO |
||
I. god. |
II. god. |
III. god. |
I. – III. god. |
|
Matematika u struci |
2 |
1 |
1 |
4 |
Tehnologija zanimanja (Ukupno) |
2 |
3 |
2 |
7 |
Tehnologija zanimanja (Osnove higijene) |
0,5 |
- |
- |
0,5 |
Tehnologija zanimanja (Kemija) |
0,5 |
- |
- |
0,5 |
Tehnologija zanimanja (Poznavanje robe i prehrana) |
1 |
2 |
2 |
5 |
Tehnologija zanimanja (Biologija i ekologija) |
- |
1 |
- |
1 |
Kulturno-povijesna baština |
- |
- |
1 |
1 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
2 |
2 |
Enologija s gastronomijom |
- |
1 |
- |
1 |
Vođenje i organizacija kuhinje |
- |
- |
1 |
1 |
Strani jezik ( Francuski ) |
1 |
1 |
1 |
3 |
Izborna ( Francuski jezik) |
1 |
1 |
1 |
3 |
UKUPNO |
6 |
7 |
9 |
28 |
Praktični do
Nastavni predmet |
TJEDNO SATI |
UKUPNO |
||
I. god. |
II. god. |
III. god. |
I. – III. god. |
|
Praktična nastava u školi ( Kuharstvo s vježbama) |
6,5 |
7 |
5 |
18,5 |
Vježbe Škola ( Bonton) |
1 |
- |
- |
1 |
Vježbe Škola ( Ugostiteljsko posluživanje) |
1 |
1 |
- |
2 |
Vježbe Škola ( Osnove računalstva) |
2 |
- |
- |
2 |
Praktična nastava u radnom procesu |
14,5 |
16 |
18 |
48 |
UKUPNO |
25 |
23 |
23 |
69 |