preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Buje

Login
Tražilica
E-dnevnik

ProjektiKalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 20. 1. 2017.

Ukupno: 29634
Ovaj mjesec: 1089
Ovaj tjedan: 704
Danas: 2

Nastava
Nastava
Administrator / datum: 3. 11. 2012. 13:40

Dragi učenici,

u izborniku Nastava možete pronaći informacije vezane uz nastavni proces. Sve informacije vezane uz ispite Državne mature, te završni i pomoćnički ispit nalaze se u izborniku Ispiti.


[OPŠIRNIJE]Vježba prazni hod generatora
Ivančica Sabadin / datum: 14. 12. 2017. 14:29

Učenici zanimanja Elektrotehničar (razred 3A) odradili su dana 1. 12. 2017. godine, praktičnu vježbu iz Električnih strojeva pod vodstvom nastavnika Manuel Žužića.  Cilj vježbe bio je izvršiti pokus praznog hoda sinkronog generatora. Učenici su najprije morali usvojiti teorijske osnove potrebne za izvršavanje radnog zadatka, a nakon toga spojiti praktični dio vježbe. U sklopu praktične vježbe učenici su prema radnom listu i uputama nastavnika spojili strujni krug i odradili mjerenje električnih veličina. Iz dobivenih rezultata izradili su grafičke prikaze međusobne ovisnosti električnih veličina. Na temelju stečenog znanja o stanju praznog hoda sinkronog generatora učenici su donijeli zaključke i zadovoljni usvojenim znanjem otišli na idući nastavni sat.


[OPŠIRNIJE]PRAKTIČNA VJEŽBA – FINOMEHANIČKA TEHNIKA
Ivančica Sabadin / datum: 14. 12. 2017. 09:35

Učenici zanimanja Elektrotehničari razreda 3a, odradili su dana 12.12.2017. godine, praktičnu vježbu iz Radioničkih vježbi pod vodstvom nastavnika Dalibora Pašića i Saše Stikovića. Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka (osnove o postupku nerastavljivog spajanja materijala – lemljenje) krenulo se na praktični dio vježbe. U sklopu praktične vježbe učenici su prema uputama i demonstraciji nastavnika pripremili radne komade za izvršavanje radnog zadatka. Radni komadi su bili spojni vodiči, kod kojih je trebalo spojiti kontakte nerastavljivim postupkom – lemljenjem. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe učenici će ispuniti radni list. Praktična vježba je odrađena u kombinaciji, tj. korelaciji nastavnih predmeta Radioničke vježbe i Finomehanička tehnika.

Foto album


[OPŠIRNIJE]PRAKTIČNA VJEŽBA – ELEMENTI STROJEVA
Ivančica Sabadin / datum: 20. 11. 2017. 11:17

Učenici zanimanja Automehaničari razreda 2D odradili su dana 17. 11. 2017. godine, praktičnu vježbu iz Elemenata strojeva pod vodstvom nastavnika Saše Stikovića i Igora Vivode.  Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka (osnove o postupku nerastavljivog spajanja materijala - lemljenje) krenulo se na praktični dio vježbe. U sklopu praktične vježbe učenici su prema radnom nalogu, uputama i demonstraciji nastavnika pripremili i obradili postupcima ručne i strojne obrade odvajanjem čestica radne komade i nakon pripreme spojili postupkom nerastavljivog spajanja – lemljenjem. Radni komadi su bili pocinčani limovi dim. 100x50x0.8 mm. Osim ovih komada radilo se i na I – profilima, aluminijskim i bakrenim limovima debljine 0,8 mm. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe učenici će ispuniti radni list u svojoj mapi praktičnog naukovanja. Praktična vježba je odrađena u kombinaciji, tj. korelaciji nastavnih predmeta Elementi strojeva i Praktična nastava. 

 

Foto album


[OPŠIRNIJE]PRAKTIČNA VJEŽBA – ELEMENTI STROJEVA
Ivančica Sabadin / datum: 10. 11. 2017. 12:59

     Učenici zanimanja Automehaničari razreda 2D odradili su dana 03. 11. 2017. godine, praktičnu vježbu iz Elemenata strojeva pod vodstvom nastavnika Saše Stikovića i Igora Vivode.  Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka krenulo se na praktični dio vježbe. U sklopu praktične vježbe učenici su prema radnom nalogu pripremili i obradili postupcima ručne i strojne obrade odvajanjem čestica radne komade i nakon pripreme spojili postupkom nerastavljivog spajanja – REL zavarivanjem. Radni komadi su bili u obliku profila duljine 1500 mm, širine 30 mm i debljine 5 mm. Nakon rezanja na male komade dim. 60x30x5 mm učenici su pravili I i T profile. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe učenici će ispuniti radni list u svojoj mapi praktičnog naukovanja. Praktična vježba je odrađena u kombinaciji, tj. korelaciji nastavnih predmeta Elementi strojeva i Praktična nastava. 

Foto album


[OPŠIRNIJE]DEMONSTRACIJA - VJEŽBA SPAJANJA VIŠESLOJNIH CIJEVI
Ivančica Sabadin / datum: 3. 11. 2017. 08:15

Učenici 2.d razreda  zanimanja Instalateri kućnih instalacija, dana 27. 10. 2017. prisustovali su demonstraciji obrtnika - majstora i pri tome se upoznali sa spajanjem višeslojnih cijevi u organizaciji nastavnika Saše Stikovića. Obrtnik je upoznao učenike s karakteristikama višeslojnih cijevi, vrstama cijevi i spojnika, alatima i priborom potrebnim za uspješno spajanje kao i njihovoj važnosti u kućnim instalacijama. Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka krenulo se na praktični dio demonstracije. Obrtnik je pokazao način spajanja i pravilno korištenje alata i pribora.  U sklopu demonstracije svaki učenik je odradio određenu vježbu spajanja višeslojnih cijevi. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa, tj. demonstracije  vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe – demonstracije, učenici će ispuniti radni list u svojoj mapi praktičnog naukovanja. 

Foto album


[OPŠIRNIJE]TEHNOLOGIJA OBRADE I MONTAŽE (TEHNOLOGIJA OBRADE I SPAJANJA) – PRAKTIČNA NASTAVA
Ivančica Sabadin / datum: 12. 6. 2017. 08:16

Učenici zanimanja Automehaničari i Instalateri kućnih instalacija razreda 1d, odradili su dana 22.05.2017. i 31.05.2017. godine, praktičnu vježbu pod vodstvom nastavnika Igora Vivode, Zdenka Stjepanovića i Saše Stikovića. Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka (osnove o postupku rastavljivogi nerastavljivog spajanja materijala: usporedba nerastavljivog i rastavljivog spajanja, vrste postupaka rastavljivog i nerastavljivog spajanja, primjeri primjene različitih vrsta postupaka na konkretnim radnim komadima i predmetima obrade, prednosti i nedostaci postupaka, primjena potrebnih normi – standarda.) krenulo se na praktični dio vježbe spajanja zavarivanjem. U sklopu praktične vježbe učenici su prema uputama i demonstraciji nastavnika pripremili radne komade za izvršavanje radnog zadatka. Radni komadi su bili kvadratne cijevi 40x40 mm duljine 1 000 mm. Nakon rezanja na male komade dim. 300 mm učenici su pravili I i T profile. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe učenici će ispuniti radni list u svojoj mapi praktičnog naukovanja. Praktična vježba je odrađena u kombinaciji, tj. korelaciji nastavnih predmeta Tehnologija obrade i montaže (Tehnologija obrade i spajanja)i Praktična nastava. 


[OPŠIRNIJE]PRAKTIČNA VJEŽBA – STROJARSTVO I FINOMEHANIČKA TEHNIKA
Ivančica Sabadin / datum: 26. 4. 2017. 15:02

Učenici zanimanja Elektrotehničari (A i B grupa) razreda 3a, odradili su dana 05.04.2017. godine, praktičnu vježbu iz Radioničkih vježbi pod vodstvom nastavnika Dalibora Pašića i Saše Stikovića. Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka (osnove o postupku rastavljivog spajanja materijala: usporedba nerastavljivog i rastavljivog spajanja, vrste postupaka rastavljivog spajanja, primjeri primjene različitih vrsta postupaka, prednosti i nedostaci postupaka, načini obilježavanja i prikazivanja postupaka na crtežima, primjena potrebnih normi – standarda, razlika postupaka u strojarstvu i elektrotehnici, osnovni pojmovi o navojima, usporedbe i pretvorba mjernih jedinica) krenulo se na praktični dio vježbe spajanja vijcima i maticama. U sklopu praktične vježbe učenici su prema uputama i demonstraciji nastavnika pripremili radne komade za izvršavanje radnog zadatka. Radni komadi su bili spojni vodiči, koje je potrebno spojiti i rastaviti rastavljivim postupkom – vijčani spojevi. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe učenici će ispuniti radni list. Praktična vježba je odrađena u kombinaciji, tj. korelaciji nastavnih predmeta Radioničke vježbe i Finomehanička tehnika - Strojarstvo.

Foto album


[OPŠIRNIJE]DEMONSTRACIJA – VJEŽBA SPAJANJA VIŠESLOJNIH CIJEVI
Ivančica Sabadin / datum: 6. 4. 2017. 08:15

Učenici 3.d razreda  zanimanja Instalateri kućnih instalacija, dana 31. 03. 2017. prisustvovali su demonstraciji obrtnika - majstora i pri tome se upoznali sa spajanjem višeslojnih cijevi u organizaciji nastavnika Saše Stikovića. Obrtnik je upoznao učenike s karakteristikama višeslojnih cijevi, vrstama cijevi i spojnika, alatima i priborom potrebnim za uspješno spajanje kao i njihovoj važnosti u kućnim instalacijama. Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka krenulo se na praktični dio demonstracije. Obrtnik je pokazao način spajanja i pravilno korištenje alata i pribora.  U sklopu demonstracije svaki učenik je odradio određenu vježbu spajanja višeslojnih cijevi. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa, tj. demonstracije  vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe – demonstracije, učenici će ispuniti radni list u svojoj mapi praktičnog naukovanja. 

Foto album


[OPŠIRNIJE]PRAKTIČNA VJEŽBA – OSNOVE TEHNIČKIH MATERIJALA
Ivančica Sabadin / datum: 28. 3. 2017. 19:59

Učenici zanimanja Automehaničari razreda 1 D odradili su dana 20. 03. 2017. godine, praktičnu vježbu iz Osnova tehničkih materijala pod vodstvom nastavnika Saše Stikovića i Igora Vivode.  Učenici su upoznati sa karakteristikama i osnovnim pojmovima vezanih za određene metale i nemetale. Na različitim uzorcima pripremljenih materijala pokazane su same vrste materijala kao i njihove najvažnije karakteristike i upotreba istih. Učenici su upoznati sa važnosti primjene različitih vrsta materijala u različite svrhe i određivanje njihovih karakteristika i svojstava. Učenici su upoznati sa važnosti korištenja stručne literature i svih drugih izvora podataka o materijalima. Također su vidjeli kako se iz Strojarskog priručnika, tablica o gustoći različitih materijala, tablici primjera označavanja čelika, tablici klasifikacije hrapavosti obrađene površine, pregledom osnovnih tehničkih svojstava materijala, primjerima standardnih (normiranih) čeličnih profila, prikazom boja zagrijanog čelika, klasifikacijom maziva prema viskoznosti, vrstama i oznakama goriva traže i vade potrebni podaci kojima možemo doći do potrebnih karakteristika određenih materijala i primijeniti ih u praktičnom radu.  Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe učenici će ispuniti radni list u svojoj mapi praktičnog naukovanja. Praktična vježba je odrađena u kombinaciji, tj. korelaciji nastavnih predmeta Osnove tehničkih materijala i Praktična nastava. 

Foto album


[OPŠIRNIJE]Praktična vježba iz Radioničkih vježbi
Ivančica Sabadin / datum: 17. 2. 2017. 10:53

Učenici zanimanja Elektrotehničari (A i B grupa) razreda 3a, odradili su dana 15.02.2017. godine, praktičnu vježbu iz Radioničkih vježbi pod vodstvom nastavnika Dalibora Pašića i Saše Stikovića. Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka (osnove o postupku nerastavljivog spajanja materijala – lemljenje) krenulo se na praktični dio vježbe. U sklopu praktične vježbe učenici su prema uputama i demonstraciji nastavnika pripremili radne komade za izvršavanje radnog zadatka. Radni komadi su bili spojni vodiči, kod kojih je trebalo spojiti kontakte nerastavljivim postupkom – lemljenjem. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe učenici će ispuniti radni list. Praktična vježba je odrađena u kombinaciji, tj. korelaciji nastavnih predmeta Radioničke vježbe i Finomehanička tehnika - Strojarstvo.

Foto album


[OPŠIRNIJE]PRAKTIČNA VJEŽBA – ELEMENTI STROJEVA
Ivančica Sabadin / datum: 1. 12. 2016. 11:33

     Učenici zanimanja Automehaničari razreda 2c odradili su dana 29. 11. 2016. godine, praktičnu vježbu iz Elemenata strojeva pod vodstvom nastavnika Saše Stikovića i Zdenka Stjepanovića. Nakon teoretskih osnova potrebnih za izvršavanje radnog zadatka krenulo se na praktični dio vježbe. U sklopu praktične vježbe učenici su prema radnom nalogu pripremili i obradili postupcima ručne i strojne obrade odvajanjem čestica radne komade i nakon pripreme spojili postupkom nerastavljivog spajanja – REL zavarivanjem. Radni komadi su bili u obliku profila duljine 1500 mm, širine 30 mm i debljine 5 mm. Nakon rezanja na male komade dim. 60x30x5 mm učenici su pravili I i T profile. Važno je napomenuti da se tijekom cijelog radnog procesa vodila briga o zaštiti na radu. Nakon izvršenja praktične vježbe učenici će ispuniti radni list u svojoj mapi praktičnog naukovanja. Praktična vježba je odrađena u kombinaciji, tj. korelaciji nastavnih predmeta Elementi strojeva i Praktična nastava.

Foto album


[OPŠIRNIJE]Laboratorijske vježbe - Električni strojevi i uređaji
Ivančica Sabadin / datum: 7. 11. 2016. 10:55

Učenici zanimanja Elektrotehničar razred 3.a odradili su dana 28. 10. 2016. godine laboratorijske vježbe iz Električnih strojeva i uređaja pod vodstvom nastavnika Manuela Žužića. U sklopu laboratorijske vježbe učenici su prema radnom listu spojili električnu shemu, izveli mjerenje, zapisali mjerne rezultate, izradili grafički prikaz dinamike napona, struje i faktora korisnosti te izveli zaključak i odgovorili na pitanja o primjeni pokusa kod definiranja relevantnih veličina transformatora. 

Foto album


[OPŠIRNIJE]Vježbe u praktikumu elektrotehnike
Ivančica Sabadin / datum: 27. 9. 2016. 06:31

Početkom nove školske godine učenici trećeg razreda Gospodarske škole sa smjerom elektrotehničar, izbornih blokova elektronike i energetike, savladavaju gradivo električnih instalacija. Od uvoda u sheme i više strujnih krugova, učenici na svojim radnim panelima, pod mentorstvom profesora Pašić Dalibora, spajaju vježbe improvizirane tako da dobijaju smisao jednog realnog sustava nadžbuknog postavljanja električnih instalacija, a samim time dobijaju stvarni dojam o estetici, radnoj navici i tehničkoj ispravnosti.

Foto album


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju