Posredovanje pri zapošljavanju učenika u 2024. godini :
POTVRDA O ZAPOŠLJAVANJU UČENIKA
Zahtjev za izdavanje duplikata/prijepisa ocjena svjedodžbe:
Izvor video zapisa: https://www.worldskillscroatia.hr/hr/discipline/
Zanimanje : KONOBAR
Sektor: Turizam i ugostiteljstvo
Trajanje: Program trogodišnjeg trajanja obrazovanja za
obrtništvo – Jedinstveni model obrazovanja (JMO)
ŠTO RADI?
Poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima te priprema, održava i uređuje inventar ugostiteljskog objekta. Poslovi konobara uključuju pripremu stolnog rublja, stolnog inventara, raspoređivanje stolova i uređivanje za posluživanje, dočekivanje gostiju, evidentiranje narudžbi, posluživanje hrane i pića, pospremanje stola, priprema računa. Poslovi konobara različiti su ovisno o radnom mjestu. Samim time i opis poslova na različitim mjestima je drugačiji te ovisi o uslugama koje se pružaju i o organizaciji rada u ugostiteljskom objektu. Osim u restoranima, hotelima i drugim mjestima s ponudom hrane, konobari se mogu zapošljavati i u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge posluživanja pića (primjerice: caffe barovi, cocktail barovi, noćni klubovi i dr.).
Važna je opća tjelesna spretnost, dobro pamćenje, snalažljivost, strpljivost, ljubaznost, komunikativnost, urednost.
ČIME RADI?
Pribor i uređaji u ugostiteljstvu, računala i druga informatička oprema u ugostiteljstvu i prehrambenoj industriji
Potrebne osobine za uspješno obavljanje posla:
Zapreke za obavljanje poslova su: oštećenja koštano-mišićnog sustava, teže kronične bolesti i smetnje dišnog sustava, alergije, oštećenja sluha, vida i glasovno-govorne komunikacije.
ŠTO UČIM TIJEKOM OBRAZOVANJA?
Općeobrazovni dio
Nastavni predmet |
TJEDNO SATI |
UKUPNO |
||
I. god. |
II. god. |
III. god. |
I. – III. god. |
|
Hrvatski jezik |
3 |
3 |
3 |
9 |
Engleski jezik (Njemački jezik) |
2 |
2 |
2 |
6 |
Talijanski jezik |
2 |
2 |
2 |
6 |
Povijest |
2 |
- |
- |
2 |
katolički Vjeronauk/Etika |
1 |
1 |
1 |
3 |
Tjelesna i zdravstvena kultura |
1 |
1 |
1 |
3 |
Politika i gospodarstvo |
- |
2 |
- |
2 |
UKUPNO |
11 |
11 |
9 |
31 |
Strukovni dio
Nastavni predmet |
TJEDNO SATI |
UKUPNO |
||
I. god. |
II. god. |
III. god. |
I. – III. god. |
|
Matematika u struci |
2 |
1 |
1 |
4 |
Strani jezik ( Njemački ) |
2 |
2 |
2 |
4 |
Tehnologija zanimanja (Ukupno) |
2 |
2 |
1 |
5 |
Tehnologija zanimanja (Osnove higijene) |
0,5 |
- |
- |
0,5 |
Tehnologija zanimanja (Kemija) |
0,5 |
- |
- |
0,5 |
Tehnologija zanimanja (Poznavanje robe i prehrana) |
1 |
1 |
1 |
3 |
Tehnologija zanimanja (Biologija i ekologija) |
- |
1 |
- |
1 |
Turistička geografija |
- |
- |
1 |
1 |
Poslovna psihologija i komunikacija |
- |
1 |
- |
1 |
Kulturno-povijesna baština |
- |
- |
1 |
1 |
Marketing u turizmu |
- |
- |
2 |
2 |
Enologija s gastronomijom |
- |
1 |
- |
1 |
Vođenje i organizacija restorana |
- |
- |
1 |
1 |
Izborna (Osnove turizma) |
1 |
- |
- |
1 |
Izborna (Organizacija poslovanja poduzeća u ugostiteljstvu) |
- |
1 |
1 |
2 |
UKUPNO |
7 |
8 |
10 |
25 |
Praktični do
Nastavni predmet |
TJEDNO SATI |
UKUPNO |
||
I. god. |
II. god. |
III. god. |
I. – III. god. |
|
Praktična nastava u školi ( Ugostiteljsko posluživanje) |
6,5 |
7 |
5 |
18,5 |
Vježbe Škola ( Bonton) |
1 |
- |
- |
1 |
Vježbe Škola ( Kuharstvo) |
1 |
1 |
- |
2 |
Vježbe Škola ( Osnove računalstva) |
2 |
- |
- |
2 |
Praktična nastava u radnom procesu |
14,5 |
16 |
18 |
48 |
UKUPNO |
25 |
23 |
23 |
69 |