preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Buje

Login
Tražilica
E-dnevnik

Obrasci

Posredovanje pri zapošljavanju učenika u 2023. godini :

PISANA SUGLASNOST

POTVRDA O ZAPOŠLJAVANJU UČENIKA

POTVRDA PUNOLJETAN UČENIK

OBRAČUN UČENIKA


Zahtjev za izdavanje duplikata/prijepisa ocjena svjedodžbe:

ZAHTJEV

Virtualna knjižnica

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/technology">Technology vector created by macrovector - www.freepik.com</a>

Školski e-Rudnik

Projekti



Kuhar

Izvor video zapisa: https://www.worldskillscroatia.hr/hr/discipline/

Zanimanje :       KUHAR

Sektor:             Turizam i ugostiteljstvo       

Trajanje:          Program trogodišnjeg trajanja obrazovanja za

                          obrtništvo – Jedinstveni model obrazovanja (JMO)

ŠTO RADI?

Priprema sve vrste toplih i hladnih jela, sastavlja dnevne i tjedne jelovnike te priprema jela po narudžbi. Posao kuhara uključuje različite aktivnosti: naručivanje i preuzimanje namirnica, čišćenje, određivanje tehnologije pripremanja hrane, pripremanje namirnica i njihovu toplinsku obradu, podjelu hrane na pojedinačne obroke te garniranje i dekoriranje. Nadalje, kuhar bilježi podatke za dnevni obračun upotrebljenih namirnica, izdanih obroka hrane te kontrolira zalihe. Tijekom obavljanja poslova poštuje visoke higijenske standarde, pazi na higijenu i čistoću prostora i sredstava s kojima radi te vodi brigu o skladištenju nepotrošenih namirnica. Sudjeluje u pripremanju i sastavljanju jelovnika, dnevnih menija te u pripremi proračuna za određena jela i obroke.

ČIME RADI?

Pribor i uređaji u ugostiteljstvu i prehrambenoj industriji, računala i druga informatička oprema u ugostiteljstvu i prehrambenoj industriji

Potrebne osobine za uspješno obavljanje posla:

Zapreke za obavljanje ovog zanimanja su oboljenja i oštećenja dišnog i krvožilnog sustava, alergije i kožna oboljenja te bolesti mišićno-koštanog sustava. Nadalje, teškoće predstavljaju i poremećaji osjetila mirisa i okusa, oštećenja vida i nemogućnost razlikovanja boja kao i bolesti koje mogu uzrokovati nesvjesticu.

ŠTO UČIM TIJEKOM OBRAZOVANJA?

Općeobrazovni dio

Nastavni predmet

TJEDNO SATI

UKUPNO

I. god.

II. god.

III. god.

I. – III. god.

Hrvatski jezik

3

3

3

9

Engleski jezik (Njemački jezik)

2

2

2

6

Talijanski jezik

2

2

2

6

Povijest

2

-

-

2

katolički Vjeronauk/Etika

1

1

1

3

Tjelesna i zdravstvena kultura

1

1

1

3

Politika i gospodarstvo

-

2

-

2

UKUPNO

11

11

9

31

 

Strukovni dio

Nastavni predmet

TJEDNO SATI

UKUPNO

I. god.

II. god.

III. god.

I. – III. god.

Matematika u struci

2

1

1

4

Tehnologija zanimanja (Ukupno)

2

3

2

7

Tehnologija zanimanja (Osnove higijene)

0,5

-

-

0,5

Tehnologija zanimanja (Kemija)

0,5

-

-

0,5

Tehnologija zanimanja (Poznavanje robe i prehrana)

1

2

2

5

Tehnologija zanimanja (Biologija i ekologija)

-

1

-

1

Kulturno-povijesna baština

-

-

1

1

Marketing u turizmu

-

-

2

2

Enologija s gastronomijom

-

1

-

1

Vođenje i organizacija kuhinje

-

-

1

1

Strani jezik ( Francuski )

1

1

1

3

Izborna ( Francuski jezik)

1

1

1

3

UKUPNO

6

7

9

28

 

Praktični do

Nastavni predmet

TJEDNO SATI

UKUPNO

I. god.

II. god.

III. god.

I. – III. god.

Praktična nastava u školi ( Kuharstvo s vježbama)

6,5

7

5

18,5

Vježbe Škola ( Bonton)

1

-

-

1

Vježbe Škola ( Ugostiteljsko posluživanje)

1

1

-

2

Vježbe Škola ( Osnove računalstva)

2

 -

-

2

Praktična nastava u radnom procesu

14,5

16

18

48

UKUPNO

25

23

23

69

 

 

preskoči na navigaciju