preskoči na sadržaj

Gospodarska škola Buje

Login
E-dnevnik

Obrasci

Posredovanje pri zapošljavanju učenika u 2023. godini :

PISANA SUGLASNOST

POTVRDA O ZAPOŠLJAVANJU UČENIKA

POTVRDA PUNOLJETAN UČENIK

OBRAČUN UČENIKA


Zahtjev za izdavanje duplikata/prijepisa ocjena svjedodžbe:

ZAHTJEV

Virtualna knjižnica

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/technology">Technology vector created by macrovector - www.freepik.com</a>

Školski e-Rudnik

Projekti



Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Zavičajna nastava, Gospodarske škole u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre
Autor: Dalibor Pašić, 14. 3. 2022.

Ime Davida Skoke Ribarev SIN-David Skoko dobro je poznato u hrvatskoj javnosti. Kod ljubitelja dobre hrane on je u prvom redu chef konobe Batelina i jedan od sinonima izvrsne hrvatske kuhinje, ali srca hrvatske publike osvojio je u poznatim kulinarskim emisijama te kao omiljeni televizijski kuhar nastavlja usmjeravati zaljubljenike u hranu u kulinarskim radionicama.

U okviru Zavičajne nastave, a u organizaciji Agencije za ruralni razvoj Istre, učenici Gospodarske škole Buje, koji se školuju za zanimanje kuhar, sudjelovali su 14. ožujka 2022. u kulinarskoj radionici u kojoj je David Skoko demonstrirao kulinarska umijeća i posebne recepture iz svoje kuhinje.

Radionica s tematikom jednostavnih i brzih jela na bazi lokalne ribe trajala je otprilike četiri sata i pripremili smo tri fantastična jela. Chef Skoko odmah nam je po dolasku rekao kako je cilj naučiti raditi jednostavna, a vrlo ukusna i vizualno efektna jela. U ta četiri sata učenici su imali i više nego dovoljno vremena pitati ga sve što ih zanima. Učili su kako pravilno očistiti i filetirati ribu, slušali su o važnosti korištenja lokalnih i sezonskih namirnica, kako birati noževe i tave, a saznali su nešto i o nutritivnim vrijednostima pojedinih riba.

Svaki je učenik naučio tehnike rezanja i sudjelovao u procesu kuhanja, a sve je bilo obojano zanimljivim pričama. Kroz dogodovštine iz kuhinje, Skoko "provlači" vrlo važne informacije koje možemo koristiti u kuhinji.

Uz malo truda, kaže Skoko, može se itekako dobro i kvalitetno jesti lokalno uzgojene namirnice, i to ne nužno skupe.

Na meniju su danas bila tri jela. Sve je započelo mariniranim srdelama s pjenicom od cvjetače. Drugo jelo bilo je pravo bogatstvo boja i okusa: pečena tuna, crna riža grilano povrće…Za kraj još jedna poslastica: pečena raža s ljubičastim krumirom.

Duhovito i bez previše potrebe da se svidi svakome, Skoko objašnjava zašto je važno hraniti se zdravo, ali i koliko je bitno ne mistificirati hranu nego poštovati namirnice koje imamo u svojoj okolini. Kao zaljubljenik u more i svoju Istru, uvijek će prednost dati lokalnom.

Ovo su samo djelići savjeta koje je Skoko podijelilo na svojoj radionici.

Uz jedan mali dodatak, za veći užitak na nepcima potrebno je i dobro raspoloženje jer Skoko je na vrlo duhovit način objasnio kako ga je japanski chef naučio da uvijek treba kuhati s osmijehom.

Foto-galerija






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju